Béta-karotin

A béta-karotin rendkívül fontos szerepet játszik egészségünk megtartásában. A növényben az a dolga, hogy a káros szabad gyököket hatástalanítsa. Ugyanezt a feladatot az emberi szervezetben is elvégzi.

Az immunrendszer erősségét befolyásolja, hogy mekkora a szervezet A-vitamin- készlete. Ha megfelelő, akkor a szervezet könnyebben elbánik a baktériumokkal és a vírusokkal, illetve hamarabb fel tudunk épülni egy-egy betegségből.

  • További kedvező hatások:

  • Elsősorban a szem egészségét védi.

  • Elősegíti a csontozat normális növekedését, fejlődését, és erősíti a csontokat.

  • Erősíti az immunrendszert, segít megelőzni a légúti fertőző betegségeket.

  • Segít megvédeni a C-vitamint az oxidációtól.

  • Az A-vitamin a szem gyengeségein kívül védi a bőrt, és részt vesz a hámsejtekképződésében.

  • Segíti a pattanások eltüntetését, a bőr pigmentálódásának (barna foltosodás)megelőzését.

  • Egészségesen tartja a bőrt, a körmöt, a hajat, a fogakat és a fogínyt.

  • Igen hatásos a pattanások kezelésében.

  • Védi a nyálkahártyákat.

https://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=48

http://phd.lib.uni-corvinus.hu/537/1/balogh_emoke.pdf

http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2015/12/Taplalkozasi_Akademia_H%C3%ADrlevel_2017_03_Latas_170317.pdf

http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/taplalk_akademia_2010_03_fitonutriens.pdf

http://flaviva.hu/sajtomegjelenesek-publikaciok/karotinoidok-szerepe-daganatos-es-szembetegsegek-megelozeseben/

E – Vitamin

Az E-vitamin különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában, illetve a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében. A zsírszövetek és a máj raktározza, viszont zsírszegény étrend mellett az E-vitamin mértéke nem kielégítő, ezért ilyen esetekben ajánlott táplálékkiegészítő formájában történő bevitele. Az E-vitamint a C- és az A-vitamin, illetve a szelén mellett számos betegség megelőzésére használják kiemelkedő antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően.

Az E-vitamin kedvező hatásai

Az E-vitamin antioxidáns tulajdonsága elismert tény, és kiemelt szerepe van a szabad gyökök elleni küzdelemben. Az antioxidáns hatás jelen esetben azt jelenti, hogy az E- vitamin védi a szervezetet az oxidációs folyamatoktól. Az oxidáció, ami szabadgyök-képződéssel jár, természetes élettani folyamat, az anyagcsere velejárója. A baj az, amikor túl sok szabad gyök képződik, s ezt nem képes hatástalanítani a szervezetünk (gondoljunk például az élelmiszerekben lévő vegyszerekre, a városi szennyezett levegőre, a nikotinfüstre, a feldolgozott ételekre). Szabad gyökök szabadulnak fel például az állandó stressz és a rendszeres testmozgás (séta, torna, futás, úszás, stb.) hiánya miatt. Ráadásul egyre kevesebb ellenanyagot, azaz antioxidánst fogyasztunk, mint például zöldséget és gyümölcsöt, ami segítene az egyensúlyt visszabillenteni. A szabadgyök-megkötéssel elejét lehet venni olyan súlyos betegségeknek, mint az érelmeszesedés, keringési rendellenességek, szívkoszorú¬ér-szűkület, rögösödés a vérben, daganatok kialakulása.

Az E-vitamin az alábbi kedvező hatásokkal rendelkezik:

  • Védi a bőrt a korai öregedéstől, erősíti a körmöket, a hajszálakat.

  • Lassítja a sejtek öregedését, és rendszeres szedésével fiatalosak maradhatunk.

  • Nagyon fontos szerepe van a szem egészségének megtartásában, az időskori látásélesség romlásának megelőzésében.

  • Részt vesz a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsír anyagcseréjében, valamint a folyadékháztartásban.

  • Antioxidáns hatása miatt javasolt a fogyasztása szívbetegeknek, megelőzhető vele az érelmeszesedés.

  • Sportolóknak, különösen testépítőknek többlet E-vitaminra van szükségük a megfelelő izomfejlődéshez, mivel javítja az izmok teljesítményét, késlelteti kifáradásukat.

  • Erősíti az immunrendszert, különösen idősebb embereknek hasznos.

  • Jó hatású tüdőbetegségek esetén, segítséget jelenthet Parkinson-kórosoknak,mivel enyhíti az izomrángásokat.

  • Javítja a sejtek regenerációs folyamatát, ezért különösen hasznos betegségutáni, legyengült állapotban.

  • Óvja az oxidációtól az A-vitamint és a többszörösen telítetlen zsírsavakat (egyetlen molekula E-vitamin 200 telítetlen zsírsav molekulát képes megvédeni az oxidációtól).

  • Csökkenti a vérnyomást és megelőzi az érrendszeri betegségek kialakulását.

  • Több oxigént juttat a szervezetbe, növeli az állóképességet és gyorsítja a regenerálódást.

  • Az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyeződés károsító hatásai ellen.

  • Csökkenti a már meglevő betegségek erősségét, mint például a cukorbetegség tüneteit.

  • Mérsékli a kimerültség jeleit, hatásos segítség a krónikus fáradtság legyőzésében.

  • Megakadályozza a durva hegesedéseket külsőleg és belsőleg egyaránt. Helyileg alkalmazva jól felszívódik a bőrön át.

  • Meggyorsítja az égési sebek gyógyulását.

http://phd.lib.uni-corvinus.hu/537/1/balogh_emoke.pdf

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2545/e-vitamin

https://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=30

https://dietless.hu/e-vitamin-tokoferol-alapveto-antioxidans/

Lutein és Zeaxantin

A lutein és a zeaxantin az emberben ugyanúgy mint a növényekben kettős feladatot lát el :

  • egyrészt szűrőként viselkedik, vagyis elnyeli a különösen nagy energiájú kék fényt (védve ezáltal a mögötte levő sejteket és szöveteket)

  • másrészt úgy viselkedik mint egy antioxidáns, amely kioltja a fény által indukált vagy másképpen létre jövő reaktív oxigén gyökök hatását.

Az emberben a lutein és a zeaxantin különösen nagy koncentrációban van jelen a szem a sárgafoltnak nevezett területén. A legújabb kutatások szerint pedig az ember is képes kicsit átalakítani a növényekből származó karotinoidokat, és a luteinből egy úgynevezett mezo-zeaxantint állít elő amely növényi forrásban nem található.  Így már háromféle karotinoid védi a látás egészségét.

A makuláris pigment optikai sűrűsége mérhető és ennek segítségével felderíthető egy betegség előtti állapot amikor a védő pigmentek mennyisége esetleg már megfogyatkozott.

A lutein  védő hatása két szembetegséggel kapcsolatban bizonyított . Az egyik az időskori makuladegeneráció, a másik pedig a szürkehályog. A szemlencse dolga hogy a fényt gyűjtse és fókuszálja a retinára. Ehhez a munkához a lencsének egész életünkben egészségesnek kéne maradnia. A külvilág  hatásainak köszönhető a lencse oxidációja amely a szürkehályog fő oka. A lutein mint természetes antioxidáns képes védeni a szemlencsét a káros hatásoktól.

Az időskori makuladegenerációról is mindenki hallott már. Ha a macula lutea vagy sárgafolt megsérül a látómező közepe homályossá torzzá vagy sötétté válik.

A lutein is egy fontos karotinoid, a zeaxantin pedig egy olyan karotinoid, amely gyakran kerül kapcsolatba vele. A lutein természetes forrásai főként a zöld leveles növények: lucerna, káposzta spenót, brokkoli, körömvirág szirmában, és a tojássárgájában is jelen van.
A zeaxantin a kukoricában található. A szervezet valószínűleg át tud alakítani valamennyi luteint zeaxantinná.
A lutein és a zeaxantin alapvetően fontos a látáshoz, a látás őrei. A két anyag együtt alkotja a makulát, amely sárga színe miatt kiszűri a káros kék fényt. Azok az emberek, akiknél a makulán valamiféle rendellenesség tapasztalható, gyakran lutein- és zeaxantin-hiányban szenvednek; csak egy nagyon vékony hatástalan réteg található a két anyagból a szemükben. Látásunk élességéért a makula felel, ezért elváltozása komoly látáskárosodáshoz, végső soron vaksághoz vezet.

http://www.netamin.hu/tudasbazis/cikkek/lutein-es-zeaxantin-a-szem-egeszsegenek-orei-2/

http://www.netamin.hu/tudasbazis/cikkek/lutein-es-zeaxantin-a-szem-egeszsegenek-orei-i-resz/

Astaxanthin és más antioxidánsok

Számos tulajdonság teszi egyedülállóvá ezt a szuper karotinoidot. Ha a szabadgyökök hatástalanítását vizsgáljuk, az astaxanthin akár

65-ször hatékonyabb, mint a C-vitamin
54-szer erősebb, mint a béta-karotin
14-szer hatásosabb, mint az E-vitamin
A singlet oxigén (nagyon reaktív oxigénfajta) megszüntetését tekintve, akár

550-szer hatékonyabb az E-vitaminnál
800-szor erősebb a CoQ10-nél
6000-szer hatásosabb a C-vitaminnál
550-szer hatékonyabb, mint a tea katechin
11-szer erősebb, mint a béta-karotin
Még a luteinnél is 2,75-szer erősebb hatásfokú. Érdemes azonban odafigyelni, hogy milyen forrásból származik az astaxanthin. Drogériákban kapható szintetikus szer helyett – ha tehetjük – fogyasszunk inkább lazacot, abból is lehetőleg a szabad tengeri, csendes-óceáni fajtát, mivel a benne található astaxanthin

20-szor erősebb, mint a szintetikus astaxanthin
400% jobb minőségű, mint a tenyésztett lazacban található
100%-ban természetes anyagú.
(Forrás: Swallow This to Help Reduce the Appearance of Wrinkles, angolból fordította H. Orsi)